IN2 grupa u 30 godina poslovanja ušla akvizicijom i nastavkom rasta

Godinu u kojoj slavimo 30 godina od osnutka započeli smo na najbolji mogući način – akvizicijom MCS Grupe čija će rješenja biti sjajan doprinos našem portfelju usluga u području zdravstva. O našim planovima organskog i anorganskog rasta, našim poslovnim rezultatima i shvaćanju razvoja digitalizacije hrvatskog društva za ICT Business je govorio naš predsjednik Uprave Denis Jašarević.

Intervju sa ictbusiness.info prenosimo u cijelosti:

IN2 u godinu kada slavi 30 godina poslovanja ušao akvizicijom MCS Grupe o čemu smo razgovarali s predsjednikom Uprave IN2 grupe Denisom Jašarevićem. Prema njegovim riječima rješenja MCS Grupe danas koristi 2.000 timova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, 600 timova u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti te 70 poliklinika raznih djelatnosti, što dovoljno govori o doprinosu koji će imati u poslovanju IN2 grupe u ovom segmentu.

Kakvo je bilo poslovanje u 2021. i kakva su očekivanja u 2022?

Pozitivan trend iz 2020. smo nastavili u 2021., stavljajući fokus na razvoj naših proizvoda te na projekte i segmente u kojima želimo sudjelovati na duže staze. Što se financijske strane poslovanja tiče, izvještaj za 2021. nije još u potpunosti završen. Rado ću podijeliti financijske pokazatelje s vama, kada izvještaj bude gotov. Ono što zasigurno mogu reći već sada je da su se pozitivni trendovi koje smo komunicirali u rujnu, a za prvu polovicu 2021. godine nastavili i da ćemo tako i cijelu 2021. godinu završiti sa značajnim rastom dobiti.

Što se ove, 2022. godine financijski tiče, naravno da je rast prihoda planiran i da će logično pratiti našu stratešku odrednicu rasta. Veseli nas rast koji ostvarujemo, ali to za nas nije „plafon“. Želimo dalje rasti i razvijati se, organski, ali i akvizicijama, i na tome će ostati naš fokus i strateška odrednica. Naime, sve prognoze pokazuju da će rast gospodarstva u 2022. biti značajno veći od inicijalnih predviđanja, a očekuje se da će IT industrija postati ključan generator razvoja i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Razumno je očekivati da će se trend rasta IT industrije nastaviti te time i dalje mijenjati paradigmu poslovanja javnog i privatnog sektora u Hrvatskoj, koji su prepoznali domaće IT tvrtke kao partnera u nastojanjima za ostvarenjem ciljeva u prilagodbi novim okolnostima. Mi u tome želimo sudjelovati i dalje i više jer već 30 godina stvaramo vrijednost koja već danas mijenja svakodnevicu svih građana nabolje.

Fokus će nam i dalje biti na daljnjem razvoju i ulaganju u širok i kvalitetan portfelj vlastitih proizvoda na područjima zdravstva, financijskog i osiguravateljskog poslovanja, za različite gospodarske vertikale te niz softverskih rješenja za javnu upravu. Računamo na to da su prednosti digitalizacije dodatno istaknute i dokazane u ovom kriznom razdoblju te da IT industriju očekuje daljnji napredak u segmentima poslovanja koje smo i ranije prepoznali kao one u kojima se želimo razvijati.

Prošle godine implementirali smo novi bolnički informacijski sustav u KBC-u Split. IN2 sustav BioNet LIS u svijetu trenutno koristi 150 laboratorija, a PIS SQL u potpunosti je implementiran kod četiri nova korisnika, čime taj sustav danas koristi 40 zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

Kad je riječ o inozemnim tržištima, rješenje Green Cube koristi više od 75 zdravstvenih ustanova u svijetu, a mi smo ga implementirali u zdravstvenim ustanovama za njegu pacijenata u Azerbajdžanu i Saudijskoj Arabiji.

Naša članica SVAM Plus, koju smo akvizirali prošle godine, implementirala je OperaOpus ERP rješenje u pet proizvodnih poduzeća. Posebno nas veseli još jedan razvojni projekt tvrtke SVAM Plus, Eksperimentalni razvoj naprednog rješenja za optimizaciju i povećanje učinkovitosti proizvodnih pogona uz primjenu umjetne inteligencije i interneta stvari, koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Počeli ste godinu s važnom akvizicijom u najvažnijem segmentu zdravstva, MCS-om. Što to za vas znači?

U 2021. godini ostvarili smo odlične rezultate i nastavljamo raditi na našoj ključnoj strateškoj odrednici, organskom i anorganskom rastu. Dakle, kontinuirano analiziramo ICT tržište i tražimo partnere s kojima ćemo postići snažnu sinergiju i ostvariti naše strateške ciljeve. Nakon prošlogodišnje akvizicije SVAM Plusa, akvizicija MCS Grupe, prva u ovoj godini u portfelju IN2 grupe, još je jedan korak u realizaciji strategije širenja poslovanja IN2 grupe na nacionalnoj, regionalnoj i europskoj razini akvizicijama.

MCS Grupa strateški je odabir IN2 grupe koji zaokružuje ponudu softverskih rješenja u segmentu zdravstva. Svojim se rješenjima ona izvrsno uklapa u strateški okvir razvoja i rasta poslovanja IN2 grupe, nadopunjujući postojeći portfelj rješenja i proizvoda za zdravstvo. Kompanija nudi inovativna, web bazirana fleksibilna rješenja i sustave koji pokrivaju područje složenih cloud rješenja za zdravstvo te srodne djelatnosti kao što su sustav elektronskog naručivanja, napredne analize medicinskih podataka ili sustav potpore u odlučivanju. Rješenja MCS Grupe danas koristi 2.000 timova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, 600 timova u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti te 70 poliklinika raznih djelatnosti, što dovoljno govori o doprinosu koji će imati u poslovanju IN2 grupe u ovom segmentu.

Kakvi su daljnji planovi u zdravstvenom sektoru?

Zdravstvo nam je u fokusu kao segment već više od 20 godina i sada smo kroz akviziciju MCS Grupe unaprijedili našu ponudu softverskih rješenja u segmentu zdravstva. Svojim se rješenjima MCS Grupa izvrsno uklapa u strateški okvir razvoja i rasta poslovanja IN2 grupe i siguran sam da će itekako doprinijeti našoj ponudi vrijednosti u ovom segmentu i našem daljnjem razvoju u ovom sektoru.

Puno smo velikih stvari u zdravstvu napravili u prošloj godini – npr. svi klinički bolnički centri te kliničke bolnice u Hrvatskoj sada koriste naš bolnički informacijski sustav. Kvaliteta naših proizvoda i usluga za zdravstveni segment prepoznata je i u regiji, primjerice u Sloveniji, ali i na dalekim tržištima poput Vijetnama ili Saudijske Arabije, na kojima smo u proteklih nekoliko godina ostvarili vrlo uspješne projekte.

IN2 je počeo razvijati i u hrvatski zdravstveni sustav uvoditi digitalna rješenja još 90-ih godina, a naši su stručnjaci i naša rješenja danas prepoznata kao najpoželjnija ne samo na hrvatskom tržištu, nego i u regiji, ali i međunarodno.

Tu vidimo veliki zalog da naše dobre prakse, naše proizvode koji osiguravaju učinkovitost sustava koji zaista znači živote, širimo dalje. Naravno da je to naš poslovni cilj, ali u tome vidimo i vlastitu misiju u osiguranju razvoja zdravstvenih sustava budućnosti koji će biti oblikovani po mjeri čovjeka, po mjeri pacijenta. Naših planovi za dalje su jednostavni – širiti bazu korisnika i jačati dugoročnu suradnju s našim postojećim korisnicima.

IN2 radi i u drugim sektorima, koji su najvažniji projekti i rješenja za koja očekujete da će biti potrebe u budućnosti?

Naš fokus je na proizvodima koji donose standardizaciju radnih procesa pojedinih segmenata ili cjelokupnog poslovanja, čime se donosi višestruka korist i vrijednost našim korisnicima. Sve je to moguće zahvaljujući našim stručnjacima koji dubinski poznaju i razumiju poslovne procese u vertikalama.

Tridesetogodišnje iskustvo u razvoju softvera za brojne industrijske vertikale osiguralo je brzu i kvalitetnu prilagodbu gotovo svim zahtjevima brojnih korisnika u privatnom i javnom sektoru. Velik broj implementiranih rješenja te unaprjeđenja sustava koje smo napravili, korak su naprijed u doprinosu IN2 grupe da brojni aspekti gospodarstva, javnih usluga i svakodnevnog života građana budu brži, jednostavniji i sigurniji.

Izuzetno puno radimo na razvoju rješenja za upravljanje različitim poslovnim sustavima, zatim na rješenjima za upravljanje prostornim podacima, ali i rješenjima u segmentima osiguranja, financija, ali i za sustave javne uprave. Moglo bi se reći da nas ima posvuda, ali svemu tome je zajedničko da promišljamo potrebe ne samo naših korisnika, nego i krajnjih korisnika, odnosno građana, i nastojimo raditi na tome da digitalnu budućnost učinimo za njih što jednostavnijom i korisnijom.

IN2 kao dio CSI ima velike planove koji su počeli s dvije akvizicije, što se može očekivati u budućnosti?

Planiramo dalje snažno raditi na razvoju proizvoda te širenju našeg portfelja organski, ali i kroz nove akvizicije. Naša je ključna strateška odrednica rast, kako kroz akvizicije novih IT tvrtki, dakle i novih proizvoda odnosno rast našeg portfelja, tako i kroz intenzivan unutarnji rast naših internih kapaciteta, rješenja, portfelja.

Naš je fokus na razvoju i ulaganjima u širok i kvalitetan portfelj vlastitih proizvoda na područjima zdravstva, financijskog i osiguravateljskog poslovanja, kao i za različite gospodarske vertikale te niz softverskih rješenja za javnu upravu. Razmatramo i prilike za aktivno tržišno širenje, što nam je i uspjelo u prošloj godini akvizicijom tvrtke SVAM Plus te MCS Grupe ove godine, a rast u tom smislu je i ključan dio naše strategije razvoja i u budućnosti.

Sada poslujemo u pet zemalja regije. Osim u Hrvatskoj, prisutni smo u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji i Makedoniji. Strategija rasta u regiji je ista kao i za Hrvatsku: širiti poslovanje sudjelovanjem na što većem broju raznolikih projekata, ali i tražiti i akvizirati strateške partnere koji će postati dijelom naše Grupe.

Share
Share

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.