Naša IGEA razvija Geoportal nacionalne infrastrukture prostornih podataka za Moldavsku agenciju za javne usluge

Zagreb, 3. veljače 2022. – Članica IN2 grupe IGEA i Moldavska agencija za javne usluge potpisali su ugovor za uspostavu Geoportala nacionalne infrastrukture prostornih podataka. Ovaj je projekt jedan od novih koraka u digitalizaciji javnih službi Moldavije koja doprinosi regionalnim, europskim i svjetskim ciljevima u stvaranju povezanog društva.

Geoportal nacionalne infrastrukture prostornih podataka razvija se s ciljem optimizacije, digitalizacije i poboljšanja pristupa prostornim podacima. S više od 30 godina iskustva u razvoju i implementaciji informacijskih sustava, IGEA će navedenim rješenjem omogućiti integrirani pristup informacijama o dostupnosti prostornih podataka. Putem dostupnih, otvorenih i standardiziranih sučelja, platforma će pružati sve metapodatke kroz jedno sučelje prema definiranim EU INSPIRE pravilima pristupa i tipovima podataka. Očekivani period implementacije za ovaj projekt je 12 mjeseci.

Koristi koje će platforma donijeti objasnio je Tomislav Godler, voditelj razvoja poslovanja, IGEA. „Glavni cilj Geoportala nacionalne infrastrukture prostornih podataka je pružiti svim dionicima jedinstvenu pristupnu točku metapodacima prostornih informacija u Republici Moldaviji. Drugim riječima, portal će biti vrata za pretraživanje i pregled informacija o prostornim podacima iz različitih izvora u Republici Moldaviji, jasno pokazujući koji su prostorni podaci i usluge dostupni, te ih činiti dostupnim osobama koje imaju pravo i dopušteni pristup njima. Glavni ciljevi implementacije sustava su učiniti metapodatke dostupnima za pretraživanje i pregledavanje, ispuniti EU INSPIRE smjernice za metapodatke, pružiti usluge otkrivanja vanjskim sustavima (kao što su Geodataportal ili EEA), pružiti dionicima aplikaciju za upravljanje i ažuriranje metapodataka te izraditi web stranicu nacionalne infrastrukture prostornih podataka i stranicu za kolaboraciju.“

Uspostava sustava Geoportala nacionalne infrastrukture prostornih podataka dio je velikog projekta “Zemljišne knjige i procjena vrijednosti imovine” koji je kreditiran od Svjetske banke. Svrha projekta zemljišne knjige i procjene vrijednosti imovine je poboljšati kvalitetu i transparentnost sustava upravljanja zemljištem i procjene vrijednosti imovine.

Share
Share

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.