Neprikosnoveni rast dionice kanadskog vlasnika IN2 grupe

Postoje dobre dionice, izrazito dobre dionice, a tu je i dionica grupacije Constellation Software Inc. (CSI), čija smo ponosna članica od 2018.

Naime, cijena dionice CSI grupacije (TSX:CSU) petnaestu godinu zaredom završila je godinu s pozitivnim povratom, a njezin prosječni godišnji rast od 37,4 posto u tom razdoblju nadmašuje rezultate burzovnih velikana kao što su Netflix, Amazon, Apple i Microsoft.

Od izlaska na burzu dionica CSI grupacije ukupno je narasla za 12.165 posto, odnosno 122 puta svoje vrijednosti! Slikovito prikazano, prvog dana trgovanja 100 dionica CSI grupacije bilo je moguće kupiti za 1.726 dolara. Na dan pisanja ovog članka tih 100 dionica vrijedi 211.581 dolara.

Svoj uspjeh CSI duguje jedinstvenom načinu akviziranja kompanija. Kao svojevrsni IT konglomerat na svjetskoj razini, umjesto golemih akvizicija koje pune naslovnice medija, CSI grupacija je tijekom godina napravila niz manjih akvizicija, zahvaljujući čemu danas pokriva razvoj softvera za čak 60 različitih industrija.

Akvizicija iz 2018., kad je i IN2 postao dio CSI grupacije, savršeno se uklopila u tu strategiju. Posebnost poslovanja CSI grupacije osjetila se i prilikom procjene vrijednosti IN2 grupe. Tada prilikom akvizicije nisu primjenjivani standardni modeli izračuna vrijednosti u ICT sektoru, već se procjenjivao potencijal ljudi, kompetencije, portfelj, tržište i vrijednost koju je moguće generirati na nekom novom tržištu i slično. Zbog toga se danas na dionicu CSI grupacije gleda kao na najbolju kanadsku dionicu svih vremena.

„Ne iznenađuje me uspjeh našeg vlasnika i raduje me da smo već četvrtu godinu dio te priče. CSI i IN2 dijele iste vrijednosti i svoja ulaganja ne promatramo kratkoročno, nego dugoročno i strateški. Zato i uspijevamo pronaći zajednički jezik prilikom poslovnog planiranja. U suradnji procjenjujemo dodatne mogućnosti naših usluga i proizvoda, diskutiramo o opcijama novih akvizicija u regiji, evaluiramo mogućnost suradnje s nekim sestrinskim kompanijama i slično. Vjerujem da je u idućih 15 godina ispred CSI grupacije još uspješnije razdoblje.“ – kaže Denis Jašarević, predsjednik Uprave IN2 grupe.

CSI grupacija (Constellation Software Inc.) danas djeluje u preko 100 država diljem svijeta, ima 125 000 klijenata i posluje u više od 100 različitih vertikala u javnom i privatnom sektoru.

Izvor: The Globe And Mail 

Share
Share

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.