IN2 grupa partner na projektu EDIH – AI4Health.Cro

Europski digitalni inovacijski centar predstavio je AI4Health.Cro, neprofitni, javno-privatni konzorcij koji umjetnu inteligenciju (AI) vidi kao ključnu za napredak zdravstva.

Konzorcij okuplja 15 partnera uz koordinatora Institut Ruđer Bošković (IRB), a financira se s 2,9 milijuna eura u sklopu programa Digitalna Europa te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u trajanju od tri godine.

Cilj događanja bio je predstaviti projekt AI4Health.Cro svim relevantnim dionicima, budućim korisnicima i medijima te pružiti startupima, malim i srednjim poduzećima više informacija o AI4Health.Cro Hubu te kako im može pomoći u sigurnom testiranju AI tehnologija u zdravstvu, a za dobrobit pacijenata, liječnika i čitavog zdravstvenog i startup ekosustava.

Projektni partneri predstavili su neinvazivnu AI tehnologiju mjerenja protočnosti krvnih žila, digitalnu asistenticu Megi za prevenciju i praćenje kardiovaskularnih bolesti, Cardiomatics tehnologiju za AI analize EKG-a, prijenosni uređaj SAVVY EKG za dugotrajno i precizno praćenje srčanog ritma i detekciju odstupanja, MESI mTablet koji olakšava liječnicima kompletnu medicinsku obradu, te naprednu speech-to-text tehnologiju.

Zdravstveni sustavi diljem Europske unije suočavaju se s porastom kroničnih bolesti, nedostatkom osoblja i dugim listama čekanja. Istraživanja potvrđuju da primjena umjetne inteligencije u zdravstvu ima potencijal osloboditi do 1,944 milijuna sati godišnje liječnicima te spasiti od 380.000 do 403.000 života godišnje.

“Osnovni cilj ovog projekta je iskoristiti prednosti AI tehnologija za dobrobit hrvatskog zdravstva, istaknula je dr. sc. Anja Barešić, koordinatorica projekta AI4Health.Cro te naglasila kako je AI4Health.Cro hub zapravo ‘one-stop-shop’ koji pruža četiri vrste usluga: testiranje prije ulaganja, potporu u pristupu investicijama, inovacijski ekosustav i umrežavanje, te razvoj znanja i vještina. Ako želimo biti u vrhu Europe, ne možemo čekati razvoj akademskih programa, već razvijati vještine u hodu” istaknula je dr. Barešić.

Kako bi uspješno primijenili neku novu AI tehnologiju u zdravstvu, startupi trebaju imati jasno definirani cilj, visokokvalitetne podatke, multidisciplinarnu stručnost, mogućnost testiranja prije ulaganja i to u stvarnom okruženju. Uz navedeno, moraju razmatrati etičke implikacije, osigurati integraciju u postojeće sustave, te osigurati prihvaćanje tehnologije od strane korisnika odnosno liječnika, medicinskog osoblja i pacijenata.

Uz IRB (organizatora događanja), partneri na projektu AI4Health.Cro su: Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI), Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Klinika Magdalena, Dom zdravlja Zagreb – Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Zagrebački inovacijski centar- ZICER, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners te tvrtke IN2 grupa, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria.

Projektni partneri iz privatnog i javnog sektora omogućuju korisnicima pristup multidisciplinarnim ekspertizama u području procjene digitalne zrelosti tehnologije, podršku kod razvoja i prilagodbi tehnologije potrebama korisnika, podršku kod transfera tehnologija, ekspertizu poduzetničkih inkubatora u pisanju i vođenju projekata, pristup programima financiranja, te ekspertizu u području etičke i pravne regulative.

IN2 grupa ima više godišnju ekspertizu u području digitalizacije zdravstva, od mobilnog elektroničkog medicinskog kartona kojeg smo uveli gotovo prije deset godina, do mobilnog pristupa sustavu za sestre i liječnike. Raspolažemo velikom bazom korisnika u zdravstvu koji svakodnevno koriste naše sustave.

U sklopu huba AI4Health.Cro imamo ulogu omogućiti komunikaciju s podacima koji su prikupljeni u bolničkim ustanovama, odnosno startupima omogućiti pristup standardiziranim i anonimiziranim podacima uz tehničku podršku i edukaciju.

A upravo je problem prikupljanja, zaštite te pristupa podatcima generirao najviše pitanja na panelu koji je održan u sklopu drugog dijela programa.

Više informacija o projektu: https://ai4healthcro.eu/

Više informacija o cijelom događanju pronađite na poveznici: https://www.irb.hr/Novosti/Poziv-startupima-Dodite-u-nas-one-stop-shop

#nextgenerationeu #digitaleurope #ai4healthcro

Projekt AI4Health.Cro financira Europska unija u sklopu programa NextGeneration EU. Projekt je sufinancira Europska unija iz programa Digitalna Europa (DIGITAL).

NAPOMENA: Sadržaj ove vijesti isključiva je odgovornost IN2 grupe i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.

Share
Share

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.