Uvijek razmišljamo tri koraka unaprijed, kako ćemo sutra iste stvari raditi na drugačiji način, pa smo tako osmislili rješenja koja su promijenila suvremeni život svih građana

U cijelosti prenosimo članak medija Poslovni.hr o 30 godina poslovanja IN2 grupe. 

Trideset godina poslovanja IN2, jedna od najuspješnijih domaćih IT kompanija koja je s poslovanjem počela još dok nije bilo interneta u Hrvatskoj, digitalno je transformirala zdravstveni sektor, provela je digitalizaciju sudskog registra, zemljišnih knjiga i jedinstvenog registra osoba, a posebno se ponose P4 – platformom za personaliziranu prehranu čija je svrha unaprijediti kvalitetu života djece s nutritivnim alergijama i intolerancijom hrane.

Iako je odrastao u siromašnoj obitelji pokraj Sanskog Mosta, a struju prvi put vidio tek u osmoj godini života, osnovao je jednu od najuspješnijih hrvatskih IT kompanija. On je Ante Mandić, a tvrtka IN2. Osnovana 1992. s idejom razvoja softvera, u vremenu kada interneta još nije niti bilo u Hrvatskoj, IN2 grupa postala je jedna od glavnih nosioca digitalizacije u Hrvatskoj. S njihovim rješenjima građani se susreću svakodnevno na svakom koraku, a posebice onda kada je to najpotrebnije. Naime, IN2 je digitalno transformirao zdravstveni sektor projektima poput svjetski nagrađivanog sustava eNaručivanja putem kojeg je 2013. prvi puta omogućeno digitalno naručivanje pacijenata iz ordinacija obiteljskih liječnika na preglede u hrvatskim bolnicama. A to je samo jedan od projekata kompanije koji su promijenili suvremeni život svih građana. Tu su još i digitalizacija sudskog registra, digitalizacija zemljišnih knjiga, jedinstveni registar osoba Republike Hrvatske, te još mnogo toga…

Ono što uskoro očekuje građane Hrvatske je i uvođenje eura, pa IN2 posljednjih šest mjeseci intenzivno radi na izgradnji nove funkcionalnosti za postojeće IT sustave zbog prelaska na novu valutu. Gotovo svi IT sustavi koji su do sada sadržavali bilo kakve monetarne transakcije, morat će se nadograditi novom funkcionalnošću, točnije mogućnosti da se svi novčani iznosi iskazuju u euru. Riječ je o vrlo zahtjevnom poslu na kojem radi veliki broj visoko kvalificiranih IT stručnjaka iz IN2 grupe, a koji će zasigurno obilježiti ovaj značajan trenutak u kojem Republika Hrvatska prelazi na novu valutu euro.

Ovaj, i prije spomenuti projekti, samo su mali dio onoga što je IN2 grupa napravila u svojih 30 godina poslovanja. Od zagrebačke kompanije s nekoliko zaposlenih, grupa je narasla u IT diva s 500 vrhunskih stručnjaka koji rade u brojnim gradovima u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Sjevernoj Makedoniji.

Denis Jašarević, predsjednik Uprave IN2 grupe, kao glavnu tajnu uspjeha grupe ističe upravo ljude, njihovu kreativnost i ustrajnost te tehnologiju kojom ideje IN2 grupe pretvaraju u digitalnu stvarnost. Kaže kako su uvijek ispred svog vremena, razmišljaju tri koraka unaprijed. “Razmišljamo kako ćemo sutra iste stvari raditi na drugačiji način, a sve u cilju da realiziramo želje naših korisnika i učinimo im poslovanje što jednostavnijim”, naglašava Jašarević koji se osvrnuo i na izazove koji su tvrtku pratili u 30 godina poslovanja, ali i na one koji ih tek očekuju.

“Izazova uvijek ima i bit će ih. Izazovi su ono što nas tjera da budemo brži, bolji i spretniji. Kada usporedimo početak rada ove tvrtke i sadašnjicu, možemo samo zaključiti da se u 30 godina puno toga promijenilo, ali i da se povijest često ponavlja. Prije 30 godina IT industrija u Hrvatskoj nije niti postojala, danas je ona vrlo lukrativna i zastupljena što nam je svima olakšalo svakodnevno funkcioniranje”, kaže Jašarević i nadodaje kako je trenutni najveći izazov u IT industriju upravo ljudi. Zato su, kaže, zaista ponosni što u grupi neki kolege rade i preko 20 godina, a upravo ta činjenica im omogućava kontinuitet i kvalitetu. “Želimo pružiti našim zaposlenicima ugodnu, ali izazovnu radnu sredinu, želimo da se osjećaju kao dio tima koji pobjeđuje i ostvaruje projekte koji mijenjaju život svih nas na bolje”, poručuje Jašarević.

Prisjećajući se početka poslovanja tvrtke, ističe kako je prvi veliki posao, koji joj je dao uzlet, bio razvoj softvera za Zagrebački velesajam. Nakon pet godina custom development projekata, prvi proizvod tvrtke IN2 bio je INsurance2, nakon kojeg su uslijedili i mnogi drugi. Velika prekretnica dogodila se 2018. kada je IN2 grupa postala dio kanadske grupacije Constellation Software INC (CSI) koja je podijeljena na više grupacija. U posljednje četiri godine otkako je CSI preuzeo IN2 grupu, kompanija bilježi stalni rast. Činjenica da je IN2 grupa postala dio tako snažne grupacije, svrstava ju među najrespektabilnije pružatelje tehnoloških rješenja u Hrvatskoj i regiji. IN2 grupa je unutar CSI grupacije, centar izvrsnosti za zdravstvene informacijske sustave u Jugoistočnoj Europi te se očekuje kako će se buduće europske akvizicije u zdravstvu od 2022. godine događati upravo u sklopu IN2 grupe.

Stoga ne čudi da je jedan od najvećih i najznačajnijih projekata IN2 grupe IBIS® (bolnički informatički sustav) kojeg danas koristi 40 zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. U prošloj godini je cjelovito IT rješenje za podršku medicinskim, administrativnim i financijskim aspektima poslovanja bolnice – IBIS® – implementirano u KBC Split, u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, a u ovoj godini i u Općoj bolnici Zadar. U ovom trenutku IN2 IBIS® nalazi u svim kliničkim bolničkim centrima i državnim kliničkim bolnicama te u većini općih i specijalnih bolnica u Hrvatskoj.

Nove module bolničkog informacijskog sustava nove generacije Green Cube implementirali su u zdravstvenim ustanovama za njegu pacijenata u Azerbajdžanu i Saudijskoj Arabiji.

IN2 je pridonio i borbi protiv sad već dvogodišnje pandemije bolesti Covid-19 implementacijama softverskih rješenja kojima zdravstvene ustanove prate procijepljenost pacijenata, kao i popunjenost bolnica u bilo kojem trenutku.

Poseban ponos IN2 grupi donosi prvi projekt sufinanciran sredstvima Europske unije koji je pokrenut prošle godine u suradnji s Dječjom bolnicom Srebrnjak te vrtićima iz Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Osječko-baranjske županije. Riječ je o projektu P4 – platformi za personaliziranu prehranu čija je svrha unaprijediti kvalitetu života djece s nutritivnim alergijama i intolerancijom hrane, poboljšati ponudu dječjih vrtića u kontekstu prehrane i optimizirati dijagnostičke i terapijske procedure u liječenju alergija.

Tehnološka platforma Insurance2Digital obilježila je pak godinu u segmentu osiguranja, krenuvši u produkciju te je prvo pravo rješenje razvijeno na toj platformi – ePoslovalnica. Ova će platforma biti temelj za brži i jeftiniji razvoj svih budućih digitalnih usluga u ovom segmentu.

“Želju da korisnicima ponudimo najkvalitetnija rješenja kad je riječ o optimizaciji poslovnih procesa u različitim industrijama i sektorima osigurali smo ne samo akvizicijom tvrtke SVAM Plus, nego i daljnjim razvojem postojećih rješenja, implementacijama novih projekata te rastom baze korisnika”, naglašava Jašarević.

A koji su glavni ciljevi i stremljenja za nadolazeće godine, za kraj je objasnio Jašarević.

“U budućnosti želimo i dalje rasti. No, da bismo mi rasli kao kompanija, mora rasti naše okruženje te svaki pojedinac koji čini društvo boljim. Strategija IN2 grupe je rast u poslovanju, novim članicama, novim i postojećim korisnicima, ali svakako i rast naših ljudi u poslovnom, karijernom i bilo kojem drugom smislu koji će ispuniti njihov puni potencijal. Uvijek želimo biti bolji, brži, inovativniji i uporniji. Vjerojatno je to motivacija zahvaljujući kojoj i imamo jasnu viziju za sljedećih 30 godina”, zaključio je predsjednik Uprave IN2 grupe. 

Share
Share

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.