SeaTecHub: Projektni partneri iz Hrvatske u stručnom posjetu Cipru

U tjednu od 18-23. veljače, ciparski konzorcijski partneri projekta SeaTecHub ugostili su na Cipru svoje hrvatske kolege. Bila je to prilika za razgovor o dosadašnjem napretku projekta te idućim aktivnostima, s naglaskom na proširenje potencijalne suradnje na području Plavog gospodarstva*.

 

Tijekom petodnevnog bogatog programa održano je više događanja poput stručnih posjeta i inovacijskih obuka koje potiču na međusobno učenje i razvoj vještina, tematskih radionica u okviru inicijative Prekogranična zajednička strateška orijentacija istraživanja i inovacija s ciljem rješavanja potreba i nedostataka u Plavom gospodarstvu, ali i događaji umrežavanja koji istražuju potencijalne suradnje i sinergije s više od 50 ciparskih dionika iz različitih sektora obuhvaćenih ovim projektom, posjet Odjelu za ribarstvo i istraživanje mora (DFMR), luci Limassol i još mnogo toga.

Na zadovoljstvo svih članova konzorcija u razmjeni ideja i mišljenja sudjelovali su i gospodin Demetris Skourides, glavni znanstvenik za istraživanje, inovacije i tehnologiju Republike Cipra i veleposlanica Portugala na Cipru H.E. Vanda Sequeira, a zapaženo predavanje je održao prof. Nuno Cruz, docent na Fakultetu inženjerstva Sveučilišta u Portu.

Članovi IN2 tima Bojan Colnago i Siniša Košćina, aktivno su sudjelovali u navedenim događanjima od čega bismo istaknuli inovacijski trening kojeg je održao Bojan Colnago na primjeru projekta CIMIS: „Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav“. Cilj ove obuke bio je upoznati sudionike sa procesom i preduvjetima implementacije EMSA (European Martime Safety Agency; Europska agencija za pomorsku sigurnost) odobrenog NMSW-a (National Martime Single Window) sa sučeljima prema sudionicima u pomorskom prometu i korištenja sadržaja Pametnih luka (Smart Ports).

Projekt SeaTecHub ima za cilj ojačati inovativne ekosustave Hrvatske i Cipra i poboljšati pristup izvrsnosti za sudionike istraživanja i inovacija putem prekogranične suradnje na zajedničkoj strategiji i uz lance dodane vrijednosti unutar područja eko-inovativnih tehnologija za zdrava i produktivna mora.

Sve informacije o projektu i događanjima vezanim uz projekt, možete pronaći i na službenim web stranicama i društvenim mrežama projekta. www.seatechub.eu – SeaTecHub Project

* Plavo gospodarstvo obuhvaća sve industrije i sektore povezane s morima, kopnenim vodama i obalama EU-a.

Projekt SeaTecHub, kojem je koordinator Ciparski Institut za pomorstvo (Cyprus Marine and Martime Institut – CMMI), ima za cilj ojačati inovacijske ekosustave u Hrvatskoj i na Cipru, te poboljšati pristup izvrsnosti sudionicima koji rade na istraživanju i na inovacijama (R&I), ujedno i ojačati prekograničnu suradnju na području razvoja inovativnih ekoloških tehnologija za zdrava i produktivna mora, s posebnim fokusom na akvakulturu i ribarstvo, pametne luke, pomorsku sigurnost i zaštitu te pomorske tehnologije. Kao ključni sudionik, IN2 će doprinijeti svojim stručnim znanjem i resursima, kako bi kroz ovu inicijativu senzibilizirali javnost, promicali ekološku osviještenost i doprinijeli inovativnom tehnološkom razvoju društva kroz očuvanje eko sustava.

Share
Share

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.