Ova domaća IT tvrtka već je 30 godina ispred svog vremena. Digitalizirali su zdravstvo i pravosuđe. I idu dalje

U cijelosti prenosimo članak medija Telegram.hr o naših 30 godina zajedništva, strasti prema svemu što radimo, odgovornosti koju prihvaćamo i raznolikostima koje potičemo!

Njihov sustav za upravljanje financijama koristi se u 7 zemalja, a softvere za zdravstvo rade po principu ključ u ruke. No, to nije sve.

Uvriježeno je mišljenje u društvu da IT industrija ima najviše radnika koji su dio generacije Z, no ova tvrtka za sebe kaže da su jedni od rijetkih u kojoj prevladavaju milenijalci. Vole reći i da su stariji od interneta u Hrvatskoj koji je prvi puta na ovim prostorima uspostavljen 1992. godine, odnosno upravo nekoliko mjeseci nakon što je osnovana IT tvrtka IN2.

Nastali su u doba kad je malo tko znao uopće što je IT, a ove godine obilježavaju 30 godina uspješnog poslovanja koje je rezultiralo brojnim projektima koji su promijenili suvremeni način života u Hrvatskoj.

“Puno se toga promijenilo. Prije svega način rada, potrebe naših klijenata, ali i brzina kojom se promjene događaju”, rekao je Denis Jašarević, predsjednik Uprave IN2 koji ondje radi osam godina, a cijelu je karijeru proveo u IT sektorima različitih industrija.

Prvi veliki projekt – Zagrebački velesajam

IT je, kaže Jašarević, specifična branša za koju je cijeli svijet tržište jer ne postoje nikakve prepreke da se u jednoj zemlji poput Hrvatske kreiraju rješenja i projekti koji se mogu implementirati bilo gdje. A to je upravo ono što IN2 i radi.

Tvrtku je osnovao Ante Mandić s vizijom kreiranja softvera za velike kompanije, a prvi posao koji im je dao uzlet i mogućnost da ulože u vlastitu tehnologiju bio je razvoj softvera za Zagrebački velesajam. Nakon pet godina custom development projekata, prvi proizvod IN2 bio je INsurance2, nakon kojeg su uslijedili i INvest2, ERP i BIS.

INvest2 je, primjerice, sustav koji pokriva različite aspekte poslovanja u financijskim ustanovama, od upravljanja i evidencije do izvještavanja i knjiženja. Od 2000. godine do danas, implementiran je u oko 40 financijskih institucija u sedam zemalja.

Četiri glavna segmenta

Krenuli su tada skromno, tek s nekoliko zaposlenika, a danas ih imaju gotovo 500 i to u Zagrebu, Osijeku, Puli, Varaždinu, Rijeci, Sarajevu, Ljubljani, Kopru, Beogradu, Skopju…

“Razlog zašto je IN2 i dalje lider u svojoj kategoriji jest činjenica da smo uvijek ispred svog vremena. Kao što smo to bili 1992. godine kada većina ljudi nije ni znala što je IT, tako smo i danas kada je IN2 grupa zaslužna za life changing projekte koji su digitalizirali život građana i poslovanje kompanija”, kazao je Jašarević navodeći digitalizaciju sudskog registra i eNaručivanje kao primjere projekata koji su nam pojednostavili život.

Oni spadaju u Sektor zdravstva i javne uprave, koji uz gospodarstvo, financije i osiguranje, čine četiri segmenta poslovanja IN2 grupacije.

“Naš uspjeh leži u četiri najveće snage, a to su ljudi, njihova kreativnost, tehnologija kojom se koriste i ustrajnost u rješavanju svih izazova. U 30 godina poslovanja IN2 grupa transformirala se iz obiteljske firme u ozbiljnu korporaciju”, istaknuo je predsjednik Uprave.

Uspješan sustav eNaručivanja

Još jedan od novijih i tekućih projekata je 4P – platforma za personaliziranu prehranu u predškolskoj dobi, a provodi ga Dječja bolnica Srebrnjak u Zagrebu. S obzirom da je upravo to prvi projekt za koji su osigurali EU financiranje u fazi razvoja, na njega su posebno ponosi. Projekt unutar sektora zdravstva kojeg čini snažan tim, a koji se bavi razvojem softvera za zdravstveni sektor.

Upravo su oni digitalno transformirali zdravstveni sektor svojim projektima poput svjetski nagrađenog sustava eNaručivanja putem kojeg je 2013. godine prvi puta omogućeno digitalno naručivanje pacijenata iz ordinacija obiteljskih liječnika na preglede u hrvatskim bolnicama. Isti mehanizam eNaručivanja iskorišten je i kod cijepljenja u Hrvatskoj gdje je realizirano 1,5 milijun narudžbi na cjepnim punktovima. U tom segmentu IN2 sustav eNaručivanja, uz dodatak i eUputnice, implementirala je i Slovenija u svoje zdravstvo te je kroz njega dosad ondje izdano 21.745.818 eUputnica.

Pojednostavljuje svakodnevni život

Softvere za zdravstvo rade po principu ključ u ruke. To znači da izvode sve od početne evaluacije stanja, modeliranja, izgradnje i instalacije programskog paketa, prilagodbi, treninga korisnika, podrške i održavanja sustava tijekom cijelog njegovog životnog vijeka, do konzaltinga u unapređenju poslovnih procesa.

“Naš Integrirani bolnički informacijski sustav koji omogućava digitalizaciju bolničkog poslovanja uvršten je u sve kliničko bolničke centre u Hrvatskoj te pojednostavljuje svakodnevno funkcioniranje složenih bolničkih procesa kako za liječnike i medicinsko osoblje, tako i za pacijente”, kazao je Jašarević.

Digitalizacija sudskog registra

Još jedan impresivan pothvat IN2 grupe je i digitalizacija sudskog registra koja je svim trgovačkim sudovima i samim trgovačkim društvima olakšala proces registracije trgovačkih društava i upis promjena kao što su upisivanje promjena osobnih podataka članova društva, promjenu adrese i dohvat izvadaka iz sudskog registra.

Prva implementacija softverskog rješenja za sudski registar bila je davne 1995. godine. Kroz aplikacijski sustav sudskog registra koji su razvili, vode se svi registarski predmeti na trgovačkim sudovima. U njemu se mogu otvarati predmeti, pratiti njihov tijek, statistika i automatski izračunati vrijeme trajanja postupka.

Važan dio sustava je internetska stranica sudskog registra koju dnevno koriste svi javni bilježnici, odvjetnici, banke, osiguravajuća društva i građani.

Informacijski sustavi za digitalizaciju poslovnih procesa

U segmentu ERP poslovnih sustava IN2 grupa razvija i implementira vlastita rješenja IN2opus*erp, OperaOpus te rješenja globalnih IT kompanija Microsoft Dynamics 365 Business Central i Oracle Oracle E-Business Suite. IN2opus*erp je vlastito integrirano rješenje za upravljanje poslovnim procesima u maloprodaji, veleprodaji i distribuciji te raznim drugim poslovnim vertikalama.

IN2bpm (Business Proces Management) i eArhiva (DMS rješenje) najnoviji je, jednostavan i moderan alat za digitalizaciju poslovanja koji omogućuje korisnicima brzu digitalizaciju procesa, značajno skraćuje vrijeme obrade i ovjere dokumenata te maksimalno olakšava upravljanje radnim zadacima i poslovnim procesima.

Digitalizacija katastra i zemljišnih knjiga

IN2 grupi se 2007. pridružila i tvrtka IGEA sa sjedištem u Varaždinu koja se primarno bavi prostornim informacijskim sustavima.

Zemljišna administracija i prostorni informacijski sustavi su područja u kojima je IGEA prisutna od samih početaka njihove informatizacije s nizom uspješno realiziranih velikih projekata što je rezultat izvrsnog poznavanja zakonodavnih okvira i poslovnih procesa u domeni katastra i zemljišne knjige.

Sustave koriste banke, mirovinski i investicijski fondovi i osiguravajuće kuće

Glavni proizvod IN2 grupe za sektor upravljanja financijskom imovinom je sustav INvest2. Danas ga koristi oko 40 financijskih institucija, što u Hrvatskoj, što u šest drugih zemalja. Služi za upravljanje i sistematizaciju evidencija, knjiženja, prodaje, komunikacije s klijentima… Implementiran je u sustave mirovinskih i investicijskih fondova, banaka te osiguravajućih kuća.

Također, u osiguranju se koristi i sustav INsurance2 koji, pored temeljnih osigurateljnih procesa, podržava i digitalizaciju cjelokupnog poslovanja osiguravajućih društava, unapređuje produktivnost rada te procese s njihovim klijentima osiguranicima. Primjerice, modul Insurance2CRM omogućuje da postavimo osiguranika u središte osigurateljnog procesa.

Članica CSI grupe

Ono čime se još mogu pohvaliti jest da su prije nekoliko godina postali članica Constellation Software INC grupe. CSI je renomirana kanadska sofverska tvrtka koja djeluje u više od 100 država diljem svijeta, ima 125.000 klijenata i posluje u više od 80 različitih područja u javnom i privatnom sektoru. Podijeljena je na više grupacija, a IN2 je dio Juniper grupe sa sjedištem u Španjolskoj.

Niz je benefita od članstva u CSI-ju zato što okuplja tvrtke koje se bave različitim uslugama i rješenjima, a to im omogućuje i međusobno povezivanje te razmjenu iskustava koje je IN2 bilo vrlo korisno u poslovnom razvoju.

“U posljednje četiri godine otkako je CSI preuzeo IN2 grupu, financijski rezultati su konsolidirani i bilježimo stalni rast. Radi se efikasnije, ali jednako kvalitetno kao i ranije. Činjenica da smo postali dio tako snažne grupacije svrstava nas među najrespektabilnije pružatelje tehnoloških rješenja u Hrvatskoj i regiji”, rekao je Jašarević.

Ključ uspjeha u ljudima

U tri desetljeća rada su se postupno širili pripajanjem tvrtki poput Igee, Info Opusa, Grada, Pardusa, SVAM Plusa i MCS Grupe. Osim toga, danas servisiraju i najveće sustave u državi, a strategija za budućnost im je rast, što u pogledu zaposlenih, što u broju klijenata, a svakako i u broju novih akvizicija.

“Ključ uspjeha ove kompanije su ljudi, njihova kreativnost, nevjerojatna motiviranost i predanost da isporuče najbolji mogući proizvod i uslugu u zadanom roku, tehnologija koju koristimo i činjenica da predviđamo kretanja u industriji”, naveo je Jašarević dodajući da je njihova snaga leži u zajedništvu i strasti prema onome što rade.

Proslava 30 godina rada

Slavljeničku godinu obilježit će, dodaje, rođendanskim vizualnim identitetom koji komunicira snagu grupe kroz četiri temelja, a to su ljudi, kreativnost, tehnologija i ustrajnost.

“Rođendan slavimo tijekom cijele godine kroz niz aktivnosti prema našim zaposlenicima, klijentima i partnerima. Glavni događaj planiramo u srpnju kada ćemo organizirati veliki party. No, ne mogu previše otkriti jer spremamo iznenađenje za naše goste koje će još dugo pamtiti”, najavio je Jašarević.

Share
Share

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.