Održan prvi “Tech Connect Day” interna konferencija na nivou IN2 grupe

Prošli petak održana je prva interna konferencija “Tech Connect Day” na nivou cijele IN2 grupe.

Tech Connect Day imao je za cilj pružati sudionicima iskustvo, osjećaj veličine i različitosti poslovnih područja unutar IN2 grupe. Bila je to prilika za razmjenu ideja i iskustava, prilika za učenjem, posvećena našim zaposlenicima IT profila.
Konferencija se odvijala u dva trecka, uz jednu radionicu i jednu panel raspravu, a okupila je uz stručnjake koji rade i sudjeluju na razvoju poslovnih rješenja, u doticaju su s tehnologijama iz područja razvoja softvera, softverskog inženjeringa, testiranja, arhitekte rješenja, product ownere, poslovne analitičare i ostale iz IN2 grupe, naših ureda po regijama, tvrtki članica MCS-a, Pardusa, SVAM plusa, IGEE, Libusoft Cicoma.
Bila je to prilika da osvijestimo zašto nam je važno biti povezan i koliko ulogu ima razmjena informacija i znanja u svakodnevnom poslu.

Konferenciju je otvorio predsjednik uprave IN2 grupe Ivan Gabrić uz uvodne riječi:
„Kroz godine, softverski razvoj je evoluirao iz prostog alata u temelj današnjeg digitalnog doba. Svjedočimo nevjerojatnim inovacijama koje mijenjaju naš svijet iz dana u dan. Ova konferencija predstavlja platformu na kojoj se okupljamo kako bismo dijelili znanje, iskustva i ideje koje će oblikovati budućnost našeg softverskog businessa. Ovo je događaj koji okuplja naše najiskusnije umove, najstrastvenije stručnjake i najinovativnije ljude iz cijele IN2 organizacije. To je prilika za nas da se povežemo, da učimo jedni od drugih i da stvorimo nove primjere koje će promicati naš sw development naprijed. Tehnologija je alat koji nam omogućava taj napredak. No, tehnologija je upravo to – alat. Ljudi su ti koji koristeći tehnologije stvaraju dodanu vrijednost. Stvaraju proizvode koji žive i koji ostaju. I zato ste vi svi danas ovdje.“

Sudionici su imali prilike saznati novosti iz Insurance industrije, gdje su kolege pripremili izlaganje i dali osvrt u korištenju AI modela na procesu automatskog rasknjižavanja, klasifikacije i kategorizacije bankovnih izvoda i automatskog prepoznavanja šteta na slikama napravljenih prilikom izrade dokumentacije za prijavu šteta. Upravo su AI modeli uvedeni u core sustav i digitalne servise jer tradicionalne metode razvoja softvera i cjelokupnih IT rješenja ovdje troše puno vremena i resursa, a uz AI modele izvršena je optimizacija, skrećeno je vrijeme i napravljena ušteda resursa.

Predstavljen je i IGEO, geoinformacijska platforma. IGEO predstavlja bazirano GIS rješenje za kreiranje i uređivanje prostornih podataka i kartografskih prikaza, te analizu, prezentaciju i razmjenu podataka. Temeljeno je na OGC otvorenim standardima za komunikaciju prostornih podataka te omogućava laku integraciju s postojećim informacijskim sustavima.
Pričalo se i o BIS-u, hrvatskom bolničkom informacijskom sustavu (BIS-u) i tome kako se s vremenom transformirao u smjeru prevladavanja izazova izvedbe, organizacije i implementacije.

Upravo nas različitost čini snažnom grupacijom, tako smo imali i temu vezanu uz Državna informacijska infrastruktura RH – Interoperabilnost, kao ključne koncepte državne informacijske infrastrukture i zajedničke sastavnice u hrvatskoj državnoj upravi s osvrtom na trenutni doseg u razvoju digitalnog društva javnog sektora u Hrvatskoj.

Interes sudionika potaklo je i predavanje na temu Produktivnost i elegancija u Java Web razvoju koja je pružila sažeti pregled Vaadin frameworka, njegovih ključnih značajki i prednosti, koja je bila namijenjena svakome tko još nije koristio Vaadin (ili nije niti čuo za njega), a zanimaju ga tehnologije vezane za Web razvoj. Isto tako tema, zanimanje je izazvalo i predavanje pod nazivom Alfresco DMS kao aplikacijski storage. Predavač je iznio iskustva tima koji koristi Alfresco DMS i rješava niz problema prilikom klasičnog načina čuvanja dokumenata kod velikih distribuiranih sustava.

Bilo je i tema poput, Metodologija i alati u razvoju sustava i primjena agilno inkrementalne metode u razvoju softvera i demonstracija uporabe alata koje timovi koriste kao Jira i Confluence, izazovi Time managementa, pogled na upravljanje vremenom iz perspektive dugogodišnjeg voditelja projekata, pričalo se o DevExpress komponentama, te o prednostima razvoja hibridnih mobilnih aplikacija koristeći IONIC, pričalo se i o blockchain tehnologiji, prikazana je i tehnološka platforma produkta INVEST2 za upravljanje financijskom imovinom i još mnogo različitih interesantnih tema.

Održana je i radionica Fluttera za početnike, gdje su predavači dali i kratki uvod u Flutter, ali i predstavili vlastita iskustva razvoja u Flutteru – mobilne aplikacije GeoHrvatska, mob. app. mVizita i P4. Platforma za personaliziranu prehranu u predškolskoj dobi.

Zanimanje sudionika, onih prisutnih na samoj konferenciji i onih online, izazvala je i paneli na temu IT pripovijedanje- višedimenzionalni pogled na odabir tehnologije, gdje su panelisti iz IN2, ali i tvrtki članica Libusofta, MCS-a, Pardusa, IGEE predstavili svoja iskustva u radu sa različitim tehnologijama, gdje je važno uvijek identificirati pravu tehnologiju, ne samo za projekt već posebno za korisnika. Zaključili smo da radimo se svi susrećemo sa sličnim izazovima, rješavamo ih na sličan način, a cilj nam je zajednički – stabilnost i zadovoljan korisnik, gdje odabirom tehnologije slijedimo taj cilj. Kad govorimo o tehnologijama nismo mogli ne spomenuti ljude, jer kao što je i predsjednik uprave u uvodnom izlaganju izjavo – tehnologija je samo alat koji omogućava napredak, ali ljudi, koristeći tehnologije stvaraju dodatnu vrijednost. Kakve profile tražimo i koje su poruke iskusnih sudionika u panelici juniorima, na što je potrebno da se fokusiraju u svom poslu. Ono što je naša prednost je različitost, radimo velike projekte i utječemo na različita područja u društvu, od zdravstvenog sektora, javne uprave i lokalne samouprave, radimo na rješenjima za pametne gradove, tu je i sektor gospodarstva, pravosuđe, pomorski promet, tržište rada HZZ, mirovinski sustav, zatim financije i osiguranje, geoinformacijski sustavi, pokrivamo i zemljišnu administraciju, ali naš softver prisutan je i u veterinarskim ambulantama, koji pomaže liječnicima u liječenju malih i velikih životinja.
Posjedujemo široku paletu znanja iz područja gdje svatko može pronaći svoj interes.

Najveći uspjeh konferencije je taj da su kolegice i kolege, već u petak razmijenili kontakte kako bi jedni drugima pomogli na projektima na kojima rade, pronašli su znanja unutar kompanije koja im mogu riješiti postojeće izazove, jednostavno su otkrili da mogu biti podrška jedni drugima i pomoći jedni drugima u daljnjem razvoju, putem dijeljenja znanja i najboljih praksi.

Share
Share

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.