Kako se u IN2 grupi, koja je ove godine napunila 30, kombiniraju iskustvo i mladost

Tri desetljeća za jednu IT tvrtku ozbiljan je staž, ali ako gledamo u ljudskim godinama – IN2 grupa tek ulazi u najbolje razdoblje, a to pokazuje njihov pristup radu i ljudima.

U cijelosti prenosimo članak o IN2 grupi objavljen u Netokraciji

Mali je broj tvrtki u Hrvatskoj koje se mogu pohvaliti višedesetljetnim postojanjem i djelovanjem. Jedna od njih je IN2 grupa, koju je 1992. godine – usprkos ozračju neizvjesnosti zbog Domovinskog rata koji je u to vrijeme bjesnio – pokrenuo Ante Mandić.

Danas je IN2 grupa dio jedne od najsnažnijih globalnih IT grupacija, kanadske CSI grupe koja je ove godine uvrštena u top 10 najvrjednijih svjetskih IT brendova prema ljestvici Brand Finance.

Proizvodi i rješenja IN2 grupe koriste se u digitalizaciji zdravstva, sudskog registra, zemljišnih knjiga, jedinstvenog registra osoba, pomorskog prometa i cijelog niza komercijalnih gospodarskih projekata.

Tako je, recimo, IN2 grupa digitalno transformirala zdravstveni sektor projektima poput svjetski nagrađivanog sustava eNaručivanja putem kojeg je 2013. godine prvi put omogućeno digitalno naručivanje pacijenata iz ordinacija obiteljskih liječnika na preglede u hrvatskim bolnicama. Njihov Bolnički informacijski sustav (BIS) prisutan je u 48 hrvatskih bolnica, a sustav BioNET LIS u preko 120 medicinsko-biokemijskih laboratorija.

Temeljem iskustava stečenih u Hrvatskoj IN2 grupa se proširila i na inozemna tržišta pa tako danas održava bolnički softver u Azerbejdžanu, Saudijskoj Arabiji i Vijetnamu.

Fokus na širenje poslovanja i rast

Do velike prekretnice došlo je 2018. godine, kada je IN2 grupa postala dio kanadske grupacije Constellation Software INC (CSI). Od tada ta tvrtka bilježi stalan rast, a postala je i centar izvrsnosti za zdravstvene informacijske sustave u jugoistočnoj Europi.

Dosad su širili poslovanje i akvizicijom drugih tvrtki kao što su IGEA, Info Opus, Grad, Pardus, SVAM plus i MCS Grupa. Očekuje kako će se buduće europske akvizicije u zdravstvu od 2023. godine događati upravo u sklopu IN2 grupe.

Tvrtka je danas podijeljena na četiri poslovna sektora: zdravstvo i javna uprava, financije, gospodarstvo i osiguranje. U svakom od njih razvija, implementira i održava IT rješenja koja korisnicima svakodnevno unaprjeđuju i olakšavaju i život i poslovanje.

Glavni im je cilj rast koji donosi dodatno osnaživanje postojećeg portfelja proizvoda i vrijednosti koje isporučuju korisnicima. Riječima predsjednika uprave IN2 grupe Denisa Jašarevića:

Ključ ostvarenja tih planova bit će znanje, tradicija, kapital, dugogodišnja pozicija na tržištu i orijentacija na kvalitetu. U tu su svrhu postavili jasno razrađene aktivnosti u sklopu zadane strategije kojima planiraju ostvariti rast korisnika, projekata i novih akvizicija.

No, ništa od toga neće biti moguće bez motiviranih zaposlenika, spremnih na velike iskorake. Stoga su uvijek otvoreni za nove ljude koji će donijeti svježe ideje i perspektive.

Osobni i profesionalni razvoj je važan

IN2 grupa trenutno zapošljava 500 djelatnica i djelatnika u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Labinu, Puli, Varaždinu, Rijeci, Sarajevu, Ljubljani, Kopru, Beogradu, Skoplju i drugim gradovima. Čak 40 posto radne snage čine žene, što je daleko iznad 18 posto, koliko taj udio čini u drugim tvrtkama.

Dobra plaća nije jedina pogodnost koju IN2 grupa nudi. Naprotiv. Dostupan je niz programa s ciljem stručnog i osobnog usavršavanja te razvoja, kao i podizanja kvalitete življenja.

Tako, recimo, njihov leadership program “Rastemo iznutra” nudi deset povezanih modula kroz koje razvijaju kompetencije za savladavanje dnevnih poslovnih izazova, izgradnju vlastitog stila vođenja, komuniciranja, motiviranja i slično. U IN2 grupi se također provjerava čime su zaposlenici zadovoljni, a što bi se moglo poboljšati i unaprijediti. Rezultatima tih istraživanja pridaje se izuzetna pažnja, kao i svakom drugom feedbacku zaposlenih.

Njeguje se individualni pristup zaposleniku, kako bi sukladno organizacijskim i osobnim ciljevima mogli kreirati karijerne planove. Osiguran je niz internih i eksternih edukacija kako bi se omogućilo produbljivanje postojećih i stjecanje novih znanja. Svi zaposlenici imaju besplatan pristup edukacijskim platformama s tisućama edukacija, kako tehničkih i stručnih, tako i onih za razvoj mekih vještina.

Zaposlenike se također potiče na praćenje stručnih simpozija i konferencija te stjecanje certifikata.

Zdrav(iji) život za sve

Svim zaposlenicima koji to žele IN2 grupa nudi policu dodatnog zdravstvenog osiguranja koja, uz liječenje nudi i preventivnu zaštitu zdravlja (godišnji sistematski i specijalističke preglede). Ako imaju malu djecu, mogu dobiti 500 kuna naknade troškova za vrtić. Tu su još i subvencioniranje programa Multisport (kartica za pristup u više od 400 sportskih objekata u Zagrebu), poklon za svaki rođendan

Uz redovna druženja, proslave i team building aktivnosti, organiziraju se i posebne aktivnosti. Naročito one koje na različite načine potiču aktivan i zdrav život.

Dostupni su priručnici, blog tekstovi, poticaji i savjeti o fizičkom i mentalnom zdravlju, vježbanju, nepušenju kao i zdravoj i poželjnoj prehrani. A svakog utorka zaposlenicima u Zagrebu iz lokalnog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva stiže pošiljka raznovrsnog voća, ovisno o ponudi i sezoni. Nositelji su i certifikata Tvrtka prijatelj zdravlja kojeg u okviru aktivnosti projekta „Živjeti zdravo“ dodjeljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Poseban naglasak je na – bicikliranju.

Osim razvoja timskog duha, team buildinzi u IN2 grupi za cilj imaju i poticanje tjelesnih aktivnosti na otvorenom. Osim standardnih aktivnosti … bicikliranje je posebna stavka.

Naime, IN2 grupa je od 2019. godine nositelj certifikata “Poslodavac prijatelj bicikliranja” udruge Sindikat biciklista u Hrvatskoj, u sklopu europske inicijative Cycle Friendly Employer Certification. Zaslužili su ga time što potiču zaposlenike i posjetitelje na korištenje bicikla za prijevoz, ali i zato što su napravili biciklarnik i tuš kabine u prostorijama tvrtke, skupa s posebno određenim mjestom za odlaganje opreme, mokre odjeće i ručnika, kao i sitne pomoćne opreme.

Imaju generaciju Z, milenijalce i legende

Širok spektar pogodnosti koje nude zaposlenicima posljedica je toga što je riječ o velikoj tvrtci izraženih raznolikosti. Kako kaže Ivana Soljačić, savjetnica uprave za strategiju i ljudske potencijale IN2 grupe:

Širok spektar pogodnosti koje nude zaposlenicima posljedica je toga što je riječ o velikoj tvrtci izraženih raznolikosti. Kako kaže Ivana Soljačić, savjetnica uprave za strategiju i ljudske potencijale IN2 grupe:

“Želimo da je IN2 grupa istinski ugodno mjesto za rad, da je motivirajuća za pojedinca i da pruža svakome mogućnost za individualni razvoj. To je dio naše organizacijske kulture.”

Imaju svoju generaciju Z, svoje milenijalce i svoje legende. Ili, kako je sažela Ivana, citirajući jednog kolegu, IN2 grupa nudi:

“…radno mjesto koje ima dovoljno mladih da svaki party, team building ili obično druženje ima odličnu atmosferu, a istovremeno dovoljno iskusnih da za većinu problema na koje naiđeš možeš među kolegama naći nekoga tko je taj problem već riješio.”

“Tražimo zaposlenike koji gledaju na dulje staze”

Osim spomenutih faktora, za internu kulturu kompanije bitno je i to što zaposlenici rade na projektima koji istinski mijenjaju društvo i pomažu unaprijediti gospodarstvo.

Zato u potrazi za novim zaposlenicima iznimno cijene visoko razvijene tehničke kompetencije i specifična znanja. No, primarno očekuju spremnost, želju i motivaciju na brzo usvajanje i primjenjivanje znanja i tehnologija. Uz to, važan je stav i osobnost kandidata, odnosno kako će se uklopiti u organizacijsku kulturu , kao i ima li vrijednosti komplementarne onima koje žive u IN2 grupi.

Ivana je posebno naglasila kako u IN2 grupi traže…zaposlenike koji gledaju na dulje staze, spremni su uložiti trud i vrijeme kako bi savladali naše kompleksne proizvode i rješenja i mogli s vremenom kvalitetno doprinijeti razvijanju istih. No, svakako one kojima je važno to što IN2 grupa uistinu „čini razliku“ u društvu.

Prednost će imati oni koji su spremni na timski rad i suradnju, žele graditi dugoročno kvalitetne odnose, orijentirani su na kvalitetu, koje krasi upornost, kreativnost i strast

Na kraju, najvažnije je poštivanje raznolikosti, uz odgovornosti i posvećenost onome što rade, kao i postoje li želja i spremnost za djelovanje kako bi život korisnicima softvera IN2 grupe i društvu u cjelini bio bolji.

Share
Share

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.