IGEA, članica IN2 grupe, sudjelovala na konferenciji Dani infrastruktura prostornih podataka

Igea stručnjaci su na Danima IPP-a 2022. godine održali predavanja o razvoju Geoportala NIPP-a Moldove i implementaciji Centralne integracijske platforme DHMZ-a.

U Zadru je 19. i 20. listopada održana 13. konferencija posvećena infrastrukturi prostornih podataka u organizaciji Državne geodetske uprave.

Dani infrastruktura prostornih podataka predstavljaju tradicionalno mjesto okupljanja svih relevantnih sudionika u području IPP-a, a svrha konferencije je doprinijeti razvoju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka i dostizanje ciljeva propisanih Direktivom INSPIRE.

Naša IGEA dugi niz godina razvija rješenja u skladu s INSPRE direktivom i konstantno ih nadograđuje i unapređuje kako bi uvijek bila u skladu sa suvremenim tehnologijama, standardima i trendovima. Jedan od nedavnih projekata upravo je razvoj Geoportala nacionalne infrasturkture prostornih podataka Moldove o čijem su unapređenju sudionici konferencije imali priliku slušati od naših IGEA stručnjaka.

Marko Škvorc, softverski arhitekt sustava u Igei, je kroz temu „Projekt unaprjeđenja Geoportala infrastrukture prostornih podataka Moldove“ prenio IGEA iskustvo na projektu i opisao kako se uspostavila suvremena tehnološka infrasturktura za potporu svim vidovima NIPP-a, oblikovao vizualni identitet i organizirala web stranica NIPP-a te pričao o transformaciji postojećih metapodataka u propisani INSPIRE profil. Kolega je rad predao u suradnji s kolegicom Ines Akrap, poslovnom analitičarkom u Igei.

Naši Davor Kovačević, direktor PMO-a i Igor Karuza, voditelj proizvoda, sudjelovali su radom “Meteorološki podaci – DHMZ centralna integracijska platforma“. Davor Kovačević je sudionicima ispričao zanimljivosti o implementaciji Centralne integracijske platforme kojom će se digitalizirati poslovni procesi i koja je dio je velikog “Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC”. Time se postiže integrirani pristup raznim izvorima meteoroloških podataka o kvaliteti zraka kao i ostalih podataka DHMZ-a kroz samo jednu točku.

Centralna integracijska platforma razvija se s ciljem optimizacije, digitalizacije i poboljšanja standardnih poslovnih procesa DHMZ-a te će doprinijeti smanjenju operativnih troškova kao i olakšati proces donošenja odluka na svim razinama

Share
Share

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.

Više od 30 godina s vama

Projekti digitalizacije hrvatskog zdravstva, pravosuđa, pomorskog prometa, ali i komercijalni gospodarski IT projekti koji svakodnevno olakšavaju život i rad naših sugrađana, najveće su dostignuće IN2 grupe.