02. 07. 2018.

Preuzimanje podataka Sudskog registra sada moguće u strojno čitljivom obliku

Ministarstvo pravosuđa je u suradnji s IN2 grupom razvilo i objavilo API Sudskog registra Visokog Trgovačkog suda RH, koji je od sada dostupan svim korisnicima koji u strojno čitljivom formatu žele preuzimati strukturirane podatke.

Preuzimanje podataka moguće je na Portalu otvorenih podataka Sudskog registra. Portal je namijenjen  razvojnim inženjerima koji u svoja aplikativna rješenja žele preuzimati podatke Sudskog registra u strojno čitljivom obliku.

Podaci se preuzimanju u XML ili JSON formatu isključivo pozivom RESTapi sučelja koja su opisana u API dokumentaciji. API dokumentacija pruža sve informacije potrebne za izradu upita i za obradu odgovora. Primjer koda za svaki API dostupan je na različitim programskim jezicima, a interaktivna konzola omogućuje izradu API poziva izravno s portala bez pisanja bilo kakvog koda.

Ministarstvo pravosuđa na ovaj način koristi najnovije standarde otvorenosti podataka koji nalažu javnim tijelima razvoj API-ja na svojim bazama i registrima. Upravo taj standard propisuje i novi prijedlog revizije Direktive o informacijama javnog sektora koji je donesen 25.04.2018.

Ovdje pročitajte više informacija o IN2 rješenju za preuzimanje podataka Sudskog registara