16. 03. 2021.

Panel o investicijama u digitalizaciju na konferenciji Investirajte pametno – Investirajte u Hrvatskoj

Predsjednik Uprave IN2 grupe Denis Jašarević sudjelovao je na panelu „Investicije u digitalizaciju“ u sklopu konferencije „Investirajte pametno - Investirajte u Hrvatskoj“ održane u Rovinju u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Konferencija je okupila predstavnike vodećih domaćih kompanija i podružnica globalnih tvrtki koji su razmijenili iskustva o potencijalima ulaganja u Hrvatskoj.


Na panelu „Investicije u digitalizaciju“ sudjelovali su i Igor Grdić, član Uprave Vertiv Croatia, Damir Begović iz ABB Hrvatska, direktor IBM-a Hrvatska Tomislav Balun, član Uprave Končara Božidar Poldrugač te Mirjana Samardžić Novoselec, članica Uprave Apsolona.

Sudionici panela razgovarali su o trenutnom položaju i napretku Hrvatske u procesu digitalizacije te o tome može li proces digitalne transformacije riješiti probleme hrvatskog gospodarstva. Panelisti su se složili oko toga da je u Hrvatskoj digitalizacija uzela maha, no nužne su i daljnje investicije u digitalnu transformaciju jer bez toga nema rasta, razvoja pa ni konkurentnosti na tržištu, na kojem uz pomoć digitalnih tehnologija kompanije svojim kupcima i partnerima osiguravaju novu vrijednost.

Denis Jašarević podsjetio je da digitalizacija u Hrvatskoj nije novi trend, već je počela još prije nekoliko godina te smo svojevremeno bili u vrhu EU-a u pojedinim segmentima. "Iako se Hrvatsku često nepošteno svrstava nisko u odnosu na druge zemlje po pitanju digitalizacije, bili smo predvodnici EU-a u uslugama poput m-parkinga i e-recepta. Imali smo snažan i obećavajući početak i onda je sve stalo. Mislim da nismo baš dobro razumjeli što to znači digitalno se transformirati, već smo malo "zapeli" u digitalizaciji već digitaliziranog. Što zbog pandemije, što zbog potreba i razvoja tržišta, pozitivni pomaci su vidljivi i polako se ponovno uzdižemo", rekao je. „Digitalizacija mora stvoriti dodatnu vrijednost. U privatnom sektoru to nekako ide brže nego u javnom, ali i javni servisi imali su prilično dobar odgovor na digitalizaciju i digitalnu transformaciju tijekom pandemije koja je poslužila i kao katalizator samog procesa“, istaknuo je Jašarević.

Uz teme ulaganja u digitalizaciju i tehnološki razvoj, konferencija se dotakla i pitanja optimizma i perspektive hrvatskih poduzetnika o čemu se raspravljalo na panelu pod nazivom „Biti poduzetnik u Hrvatskoj“. Sudionici su se ovdje bavili temama transformacije poduzetništva te novim smjerom njegova razvoja, ali i potrebnoj optimizaciji zakonodavnog i administrativnog okvira.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naša Pravila privatnosti. Pregledavanjem web stranice slažete se s uvjetima korištenja.