14. 12. 2012.

LIS dan - Hrvatska lider u informatizaciji zdravstva

LIS dan, korisnička konferencija o laboratorijskim informacijskim sustavima (LIS) održana je danas u zagrebačkom Hypo centru u organizaciji tvrtke IN2.

Konferenciju je otvorila direktorica Sektora zdravstva IN2 Branka Lasić, koja je pojasnila kako je povod organizaciji desetogodišnjica IN2-ovog Bionet LIS sustava i najavila kako će od sljedeće godine događaj prerasti u otvorenu konferenciju. Pred oko 120 sudionika, uglavnom djelatnika medicinsko-biokemijskih laboratorija koji koriste navedeni sustav, predstavljene su aktualnosti iz svijeta zdravstva, iskustva s područja laboratorijskih informacijskih sustava, kao i proizvodi i usluge koje nudi IN2.

Mr. Dunja Durut Beslač iz HZZO-a predstavila je rezultate informatizacije zdravstva u Hrvatskoj i istaknula neka područja u kojima je Hrvatska među vodećima u svijetu. „Treća smo zemlja u svijetu po pitanju e-recepata, ali niti jedna nema ovakve rezultate za e-uputnice u primarnim zdravstvenim laboratorijima." Najavila je i elektronski zdravstveni zapis (karton) koji bi trebao biti dovršen do lipnja 2013. godine. Za veljaču su u planu sastanci sa strukom kako bi se odredilo tko će sve imati pristup podacima o pacijentu koji se nalaze u kartonu.

„Laboratorij je uspješan i vrijedi koliko i njegov LIS" – rekla je na svojoj prezentaciji dr. Lorena Honović iz OB Pula i istaknula koje karakteristike po mišljenju Hrvatske komore medicinskih biotehničara mora imati dobro LIS rješenje. Sa svrhom daljnjeg unaprjeđenja Bionet LIS rješenja, Krešimir Kuleš i Krešimir Majdenić predstavili su mogućnosti kojima će se to IN2-ovo rješenje proširiti u 2013. godini, a Koča Vrančić iz tvrtke Galičak hardverska rješenja sortIN2, INsight2 i archivIN2 namijenjena boljem upravljanju laboratorijima. Luka Gospodnetić iz IN2 upozorio je privatne laboratorije na obvezu uvođenja fiskalizacije od 1. travnja 2013. godine te prezentirao IN2-ove reference na tom području.

Naše web stranice koriste kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naša Pravila privatnosti. Pregledavanjem web stranice slažete se s uvjetima korištenja.