27. 10. 2017.

INvest2 tim u ulozi IFRS9 solution provider-a na Ernst&Young radionici

U listopadu je u Ljubljani održana Ernst&Young radionica udruženja osiguravatelja na slovenskom tržištu kapitala na temu nadolazeće IFRS9 regulative, odnosno novog međunarodnog računovodstvenog standarda. Naš Invest2 tim najavljen je kao ključni izlagatelj, te je uspješno prezentirao u potpunosti in-house razvijen poslovno/matematički model.

No, krenimo od početka. Za veliki dio sudionika regionalnog tržišta kapitala, 01.01.2018. predstavlja početak primjene IFRS9 regulative. Osim na izvještavanje i računovodstveni tretman, novi standard direktno utječe i na samo vrednovanje financijske imovine, te je posljedično i osjetljivost na kvalitetu implementacije iznimno visoka. Regulatorna dokumentacija i zadani okviri ostavljanju niz otvorenih konceptualnih i metodoloških pitanja, odnosno omogućuju niz značajno različitih interpretacija.

Obzirom na nedostatak konsenzusa od strane sudionika tržišta kapitala, te posljedično i nedostatak korisničke specifikacije, te sada već vrlo kratak rok za implementaciju navedenih funkcionalnih promjena u INvest2 sustav, naš tim se odlučio za solution providing princip, te je preuzeo inicijativu i krenuo u samostalnu izradu prijedloga IFRS9 modela. Nakon analize dostupne dokumentacije i niza sastanaka sa korisnicima, izrađen je model koji predstavlja optimum u smislu suprotstavljenih zahtjeva metodološke i konceptualne usklađenosti, preciznosti samih izračuna, ali i jednostavnosti upotrebe iz korisničke perspektive.

Model je predstavljen postojećim i potencijalnim klijentima INvest2 rješenja, a kao potvrdu uspjeha cijele inicijative izdvajamo, u uvodu spomenuti, poziv od strane renomirane revizorske kuće Ernst&Young na sastanak udruženja osiguravatelja na slovenskom tržištu kapitala i na predstavljanje INvest2 modela za implementaciju IFRS9 standarda. Nakon dvosatnog izlaganja i popratne rasprave, možemo zaključiti kako je INvest2 model postao referentna točka u nadolazećim prilagodbama i implementacijama IFRS9 standarda.