13. 12. 2019.

IN2Water rješenje nagrađeno za doprinos održivosti

Na svečanoj dodjeli nagrada Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje časopisa National Geographic i Adria Media Zagreb, rješenje IN2Water za kontrolu gubitaka u vodoopskrbnim sustavima nagrađeno je za doprinos cilju održivog razvoja usmjerenom održivoj proizvodnji i potrošnji.

IN2 grupa jedna je od niza nagrađenih pojedinaca, timova, tvrtki i institucija koji u Hrvatskoj doprinose održivosti. Prema izboru časopisa National Geographic Hrvatska i tvrtke Adria Media Zagreb koje dodjeljuju nagradu Žuti okvir, rješenje IN2Water ponijelo je jednu od nagrada usredotočenih na doprinos ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Rješenje IN2Water prepoznato je za svoj doprinos cilju 12 (održiva potrošnja i proizvodnja). Prosječni gubici (nenaplaćene) vode u javnim vodoopskrbnim sustavima u Hrvatskoj iznose gotovo 50 posto; izraženo u novcu, preko dvije milijarde kuna godišnje. Pojačanom brigom za okoliš, ali i jačanjem ekološke svijesti građana o neodrživosti takvog stanja, sve je više inicijativa koje se bore da se gubici smanje. Ovo rješenje je upravo jedna takva inicijativa za kontrolu gubitaka u vodoopskrbi.

 Za uspješno praćenje rada vodoopskrbnog sustava potrebna je integracija senzorskih podataka iz nekoliko sustava te prostornih podataka i podataka o potrošnji vode pa su korištene internet cloud i IoT tehnologije. Moguće je praćenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu u stvarnom vremenu i prepoznavanju kritičnih područja, čime se doprinosi racionalnom korištenju prirodnih resursa, a u konačnici i nižom cijenom usluge prema građanima.

„Ovo priznanje nas jako usrećuje jer u IN2 aktivno radimo na IT rješenjima koja omogućuju unapređenja usluga i pomažu održivosti gradova i zajednica. IN2Water rješenje je dio naše „priče“ o doprinosu pametnom upravljanju resursima stalnim prikupljanjem i obradom podataka koja nam onda omogućuju učinkovitije funkcioniranje i veću kvalitetu života uz očuvanje okoliša. Primjene drugih naših rješenja iz iste „obitelji“ su brojne, od praćenja okolišnih parametara do rješenja za digitalizaciju administracije. Ova nagrada bit će veliki poticaj našim timovima da nastave razvijati digitalne tehnologije u svrhu poboljšanja funkcioniranja zajednica u financijskom, društvenom i ekološkom aspektu“, rekla je ovom prilikom Sanja Svilokos, izvršna direktorica Sektora gospodarstva IN2.

Cilj koncepta Pametnog grada (Smart City) je dati pravovremen odgovor na te izazove i pružiti građanima održivo, zdravo i sigurno mjesto za život i rad. On predviđa korištenje digitalnih tehnologija u svrhu poboljšanja niza aspekata kvalitete života u gradovima. Neka od tih rješenja razvila je i implementirala IN2 grupa.

Više o IN2Water

Naše web stranice koriste kolačiće kako bismo vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naša Pravila privatnosti. Pregledavanjem web stranice slažete se s uvjetima korištenja.